Cerime ne demek?
Cerime, Osmanlı İmparatorluğu’nda belirli suçları işleyen kişilere kesilen bir para cezasıdır. Kendisinden önceki İslam devletlerinin aksine, Osmanlı İmparatorluğu para cezalarının kapsamını büyük ölçüde genişletti. Bu sistem Osmanlı İmparatorluğu tarafından yaklaşık 500 yıllık bir süre boyunca uygulandı.
Ceza ne demek din?
Sözlükte, isim olarak “bir şeyin bedeli ve mükafatı”, fiil olarak ise “iyi veya kötü bir eylem veya davranış için tam ve yeterli mükafatı vermek” anlamına gelir. İslam literatüründe ceza terimi, genel ve özel olmak üzere iki ana anlamda kullanılır.
Cerime vergisi nedir?
Cerime, Bad-ı Hava anlamında bir vergi/ceza olarak kabul edilir. Tam da bu şekilde değerlendirildiği için suça bağlıdır. Bu vergi sınıfındaki sınıflandırma, suçun ne zaman keşfedileceğinin ve cezanın ne kadar yüksek olacağının kesin olmaması gerçeğine dayanmaktadır.
Cerib ne demek?
Cerîb kelimesi “vadi” anlamına gelir ve belirli büyüklükteki bir arazi parçası için kullanılır; çoğulu ecribe ve cürbân’dır. İslam’ın ilk zamanlarında, cerîb, tarım arazilerinin ve gayrimenkullerin ölçülmesinde, özellikle de haraç vergisinin belirlenmesinde resmi bir alan birimi olarak büyük önem taşıyordu.
Erş ne demek?
Ölümün kazaen meydana gelmesi hâlinde sadece tazminat ödenmesi gerekir; bir organın yaralanması veya sakat kalması hâlinde ise mağdura ödenecek bedele ‘erş’ denir.
Ukubet ne demek din?
Ankara Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt: III, Sayı: 1, İstanbul 1946, s.
Kısa affedilir mi?
İslam usul hukukunda, yargılama sonucunda kısas suçunun sabit olması halinde, mağdurun yakınları (veliyyüddem), kısas mı diyet mi isteneceği, hatta diyetin affedileceği hususunda karar verme hakkına sahiptirler.
Gerdek vergisi nedir?
Osmanlılarda evlilik veya düğünler için alınan bir vergi. Osmanlı mali terminolojisinde genellikle vergi için kullanılan bir terim. Osmanlı maliyesinde devlet tarafından alınan vergi ve ücretlerin genel adı.
Öşür ve cizye nedir?
Öşür; Müslümanların topraklarından elde ettikleri ürünlerden alınan devlet payıdır. Haraç; İşgal edilen ülkelerde gayrimüslimlere verilen topraklardan alınan devlet payıdır. Cizye; Kelimenin tam anlamıyla “ceza” anlamına gelen cizye, gayrimüslimlerden askerlik hizmetinden vazgeçmeleri karşılığında alınan bir tür kademeli anket vergisidir.
Deştbani ne demek?
Deştbani, Osmanlı topraklarında ekili alanlara hayvanların zarar vermesini önlemekle görevli olan “toprak bekçisi”nin adıdır.
Cerip ne demek?
Osmanlı hakimiyetindeki Arap ülkelerinde kullanılan bir ölçek türü: “Bir buğday parçası.”
Cerh ne demek TDK?
Cerh kelimesi sözlüklerde maddi ve manevi zarar vermek anlamına gelmektedir.
Kasame ne demek?
Kasâme, İslam ceza hukukunda, faili belli olmayan bazı cinayet suçlarında diyet borcunun kime ödeneceğini belirlemek için kullanılan ve Ukubat adı verilen bir ispat mekanizmasıdır3.
Resmi cürüm vergisi nedir?
Timar bölgelerinde yaşayanlardan işledikleri suçlara karşılık alınan bir tür bâd-ı heva vergisi. Osmanlı mali terminolojisinde genellikle vergi için kullanılan bir terim.
Akile nedir?
Başka bir deyişle Akile, ihmal sonucu meydana gelen ölüm veya kasıt olmaksızın meydana gelen yaralanmalarda failin adına tazminat ödemeyi üstlenen kişiler grubunu ifade eden genel bir terimdir.
Garar ne demektir?
Garar veya ğırar (Arapça: غرر) tam anlamıyla belirsizlik, tehlike, şans veya risk anlamına gelir. İslam hukukunun işlem bölümünde, Riba (faiz) ve Meysir (kumar) gibi olumsuz bir unsurdur.